Ouderportaal

Rijksoverheid en Coronaregels

Rijksoverheid en Coronaregels

Gezinnen met kinderen en quarantaineBlijf thuis als u klachten heeft. En ga in isolatie als vaststaat dat u corona heeft. Ook de andere huisgenoten blijven thuis als iemand in huis corona heeft. Voor kinderen tot 13 jaar zijn er uitzonderingen.Iedereen blijft thuis als een huisgenoot corona heeft


Heeft een huisgenoot corona? Dan gaat de huisgenoot in isolatie. De andere huisgenoten blijven thuis. Dit geldt voor iedereen in huis. En voor alle leeftijden. De huisgenoten laten zich testen.


Quarantaineregels voor kinderen tot 4 jaar


Kinderen tot 4 jaar blijven thuis: • bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Ze laten zich testen. En blijven thuis tot de uitslag bekend is;

 • als een huisgenoot corona heeft. De quarantaine duurt 10 dagen. Op dag 5 laten zij zich testen. Is de uitslag negatief? Dan hoeven ze niet meer thuis te blijven.


Bel altijd de huisarts als uw kind erg ziek is.


Kinderen tot 4 jaar hoeven niet thuis te blijven: • bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn);

 • bij bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid);

 • als zij nauw contact zijn van iemand met corona. Zij moeten dan tot 10 dagen na het contact met de besmette persoon het contact met kwetsbare personen vermijden.


Quarantaineregels voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar


Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis: • bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Ze laten zich testen. En blijven thuis tot de uitslag bekend is;

 • als een huisgenoot corona heeft. De quarantaine duurt 10 dagen. Op dag 5 laten zij zich testen. Is de uitslag negatief? Dan hoeven ze niet meer thuis te blijven.

 • als zij een nauw contact zijn van iemand met corona. Of nauw contact hadden met een besmet kind op school of kinderopvang.


Bel altijd de huisarts als uw kind erg ziek is.


Kinderen van 4 tot en met 12 jaar hoeven niet thuis te blijven: • bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);

 • bij bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).


Quarantaineregels voor iedereen van 13 jaar en ouderAls iemand in huis corona heeft


De huisgenoot met corona


De huisgenoot met corona gaat in thuisisolatie. Dat betekent op een eigen kamer blijven en afstand houden van huisgenoten. Lees de brief met leefregels voor positief geteste coronapatiënten op de website van het RIVM.


De huisgenoten van iemand met corona


Alle gezinsleden gaan in quarantaine (blijven thuis) en laten zich testen. Ook als zij geen klachten hebben. Wie zich niet laat testen, blijft 10 dagen thuis.


Gevaccineerde huisgenoten en huisgenoten die minder dan 6 maanden geleden corona • Deze huisgenoten laten zich 5 dagen na de testdatum van de huisgenoot testen bij de GGD. Maak hiervoor een afspraak bij de GGD via 0800-2035 of op coronatest.nl.

 • Krijgt iemand klachten na de negatieve testuitslag? Blijf thuis en laat u dan zo snel mogelijk opnieuw testen bij de GGD.


Andere huisgenoten


Alle andere huisgenoten laten zich 2 keer testen bij de GGD: • De eerste test doet u zo snel mogelijk nadat bekend is dat een huisgenoot corona heeft.

 • De tweede test doet u op dag 5 na het laatste contact met de huisgenoot die corona heeft.

 • Is de test na dag 5 negatief? Dan stopt de quarantaine voor die huisgenoot. Tenzij inmiddels nieuwe huisgenoten corona hebben.

 • Krijgt iemand klachten na de negatieve testuitslag? Blijf thuis en laat u dan zo snel mogelijk opnieuw testen bij de GGD.


De huisgenoten van een kind tot 13 jaar dat klachten heeft


Huisgenoten van een kind tot 13 jaar met verkoudheidsklachten en koorts of benauwdheid hoeven niet thuis te blijven. Ook niet als het kind wacht op een testuitslag. Of als een dringend testadvies geldt voor het kind. Heeft een kind corona? De GGD vertelt wat de regels zijn.


Brief met leefregels voor huisgenoten


Lees de brief voor huisgenoten op de website van het RIVM.


Als thuisisolatie niet goed mogelijk is


Soms is zelfisolatie niet goed mogelijk. Bijvoorbeeld als een jong kind positief getest is. Dan gaat het hele gezin 10 dagen in quarantaine. De termijn van 10 dagen gaat in nadat het positief geteste kind uit isolatie mag. De andere gezinsleden kunnen zich op dag 5 laten testen. Bij een negatieve testuitslag mag het gezin uit quarantaine.


Quarantaineregels als iemand op school of de kinderopvang corona heeft


Kinderen tot 13 jaar


Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet in quarantaine als zij geen klachten hebben. Zij kunnen naar school of de kinderopvang. Ouders letten extra goed op de gezondheid van hun kinderen. Kinderen blijven in dit geval wel thuis bij milde klachten. En zij laten zich testen door de GGD.


Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.


Medewerkers op school


Medewerkers die niet beschermd/gevaccineerd zijn, die in nauw contact zijn geweest met een kind dat positief getest is op COVID-19, krijgen wel een quarantaine-advies.